Mandy Bruinsma
Start van landelijk project Scoor een Boek!

OSS -  Voorlezen, TOP-voetballer Niels Fleuren (33), papa van kinderen van 3 en 5, doet het vol verve. De twintig zesdegroepers van basisschool Mettegeupel hingen dinsdag aan zijn lippen. Zo ging het landelijke project ‘Scoor een Boek!’ in Oss van start.

 

Het is een mooi een-tweetje. Bibliotheken en voetbalclubs werken samen om kinderen aan het lezen te krijgen. In de gemeente Oss doen zeven basisscholen mee: zestien groepen, samen goed voor zo’n vierhonderd kinderen.

Dus meldden Fleuren en TOP-mascotte Ozzy zich aan de Litherweg bij juf Marian Emons. Jeugdbibliothecaris Anton Bimbergen legde de bedoeling uit aan de kinderen. ,,Jullie gaan tien weken lang zoveel mogelijk boeken lezen, het maakt niet uit wat je leest. Voor elk boek plak je een bal op deze poster. Met boeken die je vader, moeder, broers en zusjes thuis lezen kun je ook scoren.” 


,,Elke week gaan jullie enthousiast vertellen wat je gelezen hebt. Dan maken jullie een favoriete opstelling.  Aan het eind houd je de leukste elf boeken over”, sprak Bimbergen.

,,Vanaf groep 4 en 5 ben ik zelf beginnen te lezen”, vertelde Fleuren voor de klas. ,,Ik weet nog dat het in het begin wennen was om de zinnen aan elkaar te rijgen. Lezen heeft een meerwaarde voor jezelf. Waar ik van hield? Spannende boeken, zoals De Griezelbus van Paul van Loon, kennen jullie die?”

,,Voor mijn kinderen lees ik voor uit sprookjesboeken. Assepoester, Sneeuwwitje, noem maar op. Naar de bieb gaan we nog niet veel. Als ze een boek uitkiezen, kijken ze alleen maar naar de voorkant. Met de inhoud kunnen ze nog niet veel mee. Dat komt allemaal nog.”

 

De klas kreeg de primeur te zien: het professionele promofilmpje dat met hen en Fleuren is gemaakt. De voetballer leidde de kinderen rond in het stadion. Het pakte uit als een heus nieuwsitem: niets minder dan een ramp met aan het kunstgras van TOP vastgeplakte boeken. ,,Helpen jullie mee een oplossing te vinden?”, klonk het. 


Rustig las de voetballer in de klas een flink stuk voor uit ‘De gouden kokosnoot’ van Tosca Menten. Tot zijn plezier. ,,Kan ik 'm meenemen?”, grapte hij. Aan de kinderen deelde hij boekenleggers uit met een actiefoto erop.
Een hoop vingers gingen omhoog bij het vragenrondje. Of-ie links of rechtsbenig is? ,,En wat is je grootste blooper?”, wilde een meisje weten van de ervaren Osse linksback. ,,Een eigen goal, over de keeper heen. Tja, dat kan gebeuren.”

,,Vorig jaar deden we voor het eerst mee met Scoor een Boek!”, blikt bibliothecaris Bimbergen op de gang terug. ,,Dat is goed bevallen. Op deze manier lezen kinderen in elk geval meer dan normaal. De eerste keer kregen ze kaartjes voor een wedstrijd van TOP. Nu kijken we of we iets kunnen organiseren rond een wedstrijd in het stadion.”

to1to2

 

Bronvermelding: www.bd.nl
https://www.bd.nl/oss-e-o/bieb-neemt-top-oss-in-de-arm-om-kinderen-aan-het-lezen-te-krijgen~a559d089/

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren