Mandy Bruinsma
Uilenbrink: Laatste keer lied op schoolplein

VEGHEL - Voor heel veel basisschoolleerlingen in de regio is de vakantie vandaag al begonnen. Bij basisschool de Uilenbrink in Veghel betekent dit ook echt een afscheid van de school. Want die gaat grotendeels tegen de vlakte. Vandaag zongen de kinderen daarom nog voor een laatste keer het schoollied op het schoolplein. 

De grootste school van Veghel groeit uit zijn jasje. Daarom wordt een deel van de Uilenbrink aan de Melisselaar gesloopt om plaatst te maken voor nieuwbouw en een deel van het gedateerde gebouw uit 1979 wordt gerenoveerd. Een grote operatie, die na de bouwvak start. In het jaar dat bouwvakkers de school bezetten gaan de leerlingen naar elders. En wel verdeeld over twee locaties in Veghel. Daar mochten de kinderen vandaag alvast een kijkje nemen, zodat ze zonder angst voor het onbekende aan hun vakantie kunnen beginnen.  

 

Naar het klooster en de Bunders
De onderbouw (de kinderen uit de groepen 1 tot en met 4) gaat naar acht lokalen naast basisschool De Bunders aan de Buitendonk, op de plek waar voorheen kinderopvang Smallsteps zat. De bovenbouw (groep 5 tot en met 8) neemt tijdelijk zijn intrek in het voormalige gebouw van de PABO aan de Deken van Miertstraat. In dit leegstaande gebouw bij het klooster van de zusters Franciscanessen worden elf groepen gehuisvest. Het gebouw heeft een eigen ingang en een speelplaats, een lokaal voor handvaardigheid en de leerlingen mogen de theaterzaal in het kloostercomplex gebruiken. Deze donderdag kregen de kinderen een rondleiding door hun nieuwe, tijdelijke scholen en met een ijsje toe struinden ze terug naar de Uilenbrink, waar ze de school zoals ze die nu kennen nog één keer massaal toezongen. Daarna was het tassen pakken en rap naar huis.

Waar de leerlingen een dagje eerder met vakantie mochten dan normaal, betekent de verbouwing voor de leerkrachten juist enkele dagen langer doorwerken. Vanmiddag, morgen, maandag en dinsdag moet alles uit de lokalen worden ingepakt en verhuisd. Als die klus geklaard is, kunnen ook de leerkrachten aan een welverdiende vakantie beginnen.

Over ruim een jaar weer terug
De verwachting is dat de verbouwing van de Uilenbrink meer dan een jaar gaat duren, tot januari 2021. Daarna verhuizen alle leerlingen terug naar de Melisselaar. De nieuwe school biedt volgens architect Thomas Vullings van Thomas Architecten uit Den Bosch straks veel meer structuur en helderheid voor de leerlingen dan het huidige pand. Er komen twee gescheiden schoolpleinen, meer speelruimte en groen rondom het schoolgebouw, en een nieuwe brug als entree naar de school. Door het vergroten van het speelplein komt er ruimte vrij om het halen en brengen van kinderen beter te organiseren met een speciale kiss & ride strook die ook afgesloten kan worden. Het schoolgebouw krijgt daken met beplanting, zonnepanelen en een duurzaam warmteopwekking-systeem. 

 

.

bron: Brabants Dagblad

https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/schoollied-klinkt-voor-laatste-keer-op-het-schoolplein-van-de-uilenbrink~a4aae44f/

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren