Erwin Vos
15 maart 2019: SAAM* staan voor onderwijs

Laten we op 15 maart SAAM* aandacht hebben voor onze sector en ons mooie vak! We hopen ieders stem te horen in het debat over onderwijs in Nederland.  

Het gaat ons aan het hart dat met stakingen ook de kern van ons vak geraakt wordt, namelijk goed onderwijs voor alle kinderen. Weer staken betekent ook weer verlies van onderwijstijd. Staken of niet staken blijft een individuele afweging van collega’s. SAAM* staat achter alle professionals:  leraren, (onderwijs)ondersteuners en schoolleiders en neemt werken in het onderwijs serieus. Het gaat per slot van rekening over goed onderwijs voor onze kinderen.  

 

Principieel over doorbetalen 

Staken doe je vanuit een overtuiging. Daartoe maak je een persoonlijke afweging. Je gaat STAAN voor jouw zaak, die van jouw beroepsgroep. Staken = niet werken = geen inkomen uit werk. Bij voorgaande acties deelden we  dit principiële standpunt. We onderschreven (en nog steeds!) de inzet van de acties. We maakten in afstemming met andere besturen de keuze om niet door te betalen. Besturen om ons heen maakten destijds uiteindelijk, goed gemotiveerd, andere keuzes en besloten om toch door te betalen. SAAM* besloot hierbij aan te sluiten en dus door te betalen.   

 

De afwegingen op dit moment 

We zien dat besturen om ons heen teruggrijpen op het principiële standpunt. We begrijpen dit. We zien dat er een grote verdeeldheid is. Verdeeldheid over het moment van actievoeren, aangezien er nog onderhandeld wordt over de CAO. Verdeeldheid over de manier van actie voeren. Verdeeldheid over wel of niet doorbetalen tijdens het staken. Verdeeldheid tussen leraar-bond-schoolleider-bestuur. Het debat wordt er niet mooier op. Daar waar juist het SAMEN staan is wat de onderwijssector zo nodig heeft. Voor ons levert die verdeeldheid de vraag op: Aan wie willen wij ons nu primair verbinden? Hoe gaan wij staan voor verbondenheid en eenheid? 

 

Toen gekozen, nu volharden: aansluiten bij onze sturingsfilosofie, bij SAAM 

We verbinden ons aan onze collega’s. SAAM* stelt onder andere: We bouwen aan onderwijs dat deugt. We werken op basis van respect en vertrouwen. We leren en werken in betekenisvolle verbinding met elkaar en met de werkelijkheid om ons heen.  

Aan de inzet van de staking is niets veranderd. Met als nog groter urgentiepunt het lerarentekort waar we dagelijks intens mee geconfronteerd worden.  Eerder weken we al af van ons principiële uitgangspunt. Toen gekozen, betekent voor ons nu ook volharden. SAAM* betaalt 15 maart de salarissen door. We steunen besturen die andere afwegingen maken. We distantiëren ons van eenieder die vanuit eigen overtuiging negatief roeptoetert over de ander (leraar, bestuur, bond, overheid). Dat past onze sector niet. We vertrouwen erop dat de keuze voor staken ook betekent jezelf laten zien en horen. 15 Maart doet ertoe!

 

logo SAAM

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren