Mandy Bruinsma
De Springplank: Kunst: grappig, leuk & leerzaam

Sint-Oedenrode - Kunst zit vol met grappige en interessante verhalen. Wist je dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven maar één schilderij verkocht? Dat de Nachtwacht deze naam kreeg, omdat de verf door ouderdom en rook zo erg was verkleurd. Dat het leek alsof de mannen in het donker staan, maar dat Rembrand dit toch echt overdag geschilderd heeft? Basisschool de Springplank liet tijdens de kunstweken in samenwerking met Inge Bollen de kinderen ervaren hoe zij zelf kunst kunnen maken en hoe interessant en leuk het kan zijn.

 

De Springplank organiseerde dit, omdat de school over het keurmerk Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) beschikt. Dat betekent dat er een extra budget beschikbaar wordt gesteld om met culturele activiteiten aan de slag te gaan. Deze keer wilde de school het accent leggen op kunst. Hoe kijk je naar iets, hoe creëer je iets en vooral kinderen meegeven dat iedereen het in zich heeft om een kunstenaar te zijn. In alle groepen zijn ze met verschillende onderwerpen/kunstdisciplines aan de slag gegaan. Naast dat de kinderen met kunst in aanraking kwamen, had de leerkracht leervragen, zodat ook zij groeiden in deskundigheid om kinderen te prikkelen en om 'echte' kunstlessen te kunnen geven. Een mooie win-win situatie dus. Marinka de Wit, leerkracht van groep 7/8, laat weten dat haar leervraag gericht was op de meest effectieve manier om jongens mee te kunnen nemen in het creatieve proces. "Wanneer zij een goed gestructureerde opdracht krijgen, is het gevoel het fout te kunnen doen niet zo snel aanwezig en kunnen zij zich meer uiten in de kunst."

Afgelopen woensdag liet iedere klas tijdens de tentoonstelling zien wat zij op hun eigen niveau bereikt hadden. Deze bestond uit schilderijen in het teken van kunstenaar Hundertwasser, vazen geïnspireerd door Grayson Perry, beelden met veel kleur gebaseerd op Niki de Phalle en kunstwerken in het teken van Jackson Pollock en het thema ruimte van de Kinderboekenweek. Jennifer van de Rijt, leerling uit groep 5, vertelt over haar kunstwerk: "Ik kreeg een stukje plastic en ging gipsen. Eerst deed ik poeder in het water en dan lekker plakken. Heel leuk om te doen."

bron: www.mooirooi.nl
https://www.mooirooi.nl/nieuws/algemeen/52331/kunst-grappig-leuk-en-leerzaam

 

springplank1sp2sp3sp4

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren