Mandy Bruinsma
Uilenbrink: Talent krijgt kans

VEGHEL - Zíj krijgen de leukste lessen van de school: vijftien geselecteerde, zeer getalenteerde kinderen. De Topklas van basisschool De Uilenbrink in Veghel.  En ja, de andere kinderen zijn echt wel jaloers op hen. 

,,Ik kwam de klas binnen om mijn hapje te pakken en ik zag mijn klasgenootjes heel jaloers kijken", giechelt Nouri uit groep 7. ,,Ik vind het sneu voor hen, maar ik ben ook trots op mezelf", zegt Nouri. ,,Ik kan nu écht leuke dingen doen.”

De Topklas die deze week bij De Uilenbrink van start is gegaan bouwt, tekent, meet, berekent en maakt heel veel bedrijfsexcursies. Niet zomaar een uurtje, maar het hele schooljaar lang twee dagen in de week. Dat betekent dat Nourie op donderdag en vrijdag niet in zijn 'gewone’ groep 7 zit, maar naar de Topklas van juf Jorine van Marrewijk gaat. 

Terwijl de anderen met hun neus in de boeken zitten, maken de jonge talenten op het schoolplein een piramide van bamboestokken op het schoolplein. Welke materialen ze nodig hebben, hoe de constructie moet zijn en hoe die hoge punt op de top komt, dat moeten ze zelf bedenken. ,,Het is geen uitstapjesklas”, benadrukt Van Marrewijk. ,,Er wordt serieus gewerkt en er moeten resultaten behaald worden. Daarom is het goed met ouders doorgesproken. Wie hieraan begint, maakt het ook af.”

Nouri maakt in zijn vrije tijd een lamp die werkt op zonne-energie. Hij bouwt samen met zijn vader een tuinhuis en heeft een vijver uitgegraven. ,,Ik help niet alleen, ik denk ook mee na over hoe het in elkaar steekt", vertelt hij. Kinderen uit groep 7 en 8 die net als hij uitblinken in techniek en daar bovengemiddeld mee bezig zijn, zijn door de basisschool geselecteerd voor de Topklas.

,,Zij zijn de hoop voor veel technische bedrijven in de regio", zegt Jorine van Marrewijk.  ,,Vandaar dat we samenwerken met meerdere bedrijven in Veghel en omgeving, zoals Vanderlande. Bij bedrijven kunnen we apparatuur gebruiken die we hier niet hebben. Laserprinters en snijmachines voor metaalbewerking, computers voor robotica.” Volgens de school bestaat een talentklas op deze manier nog niet in het basisonderwijs. ,,Ik moet dan ook zelf veel lessen samenstellen”, zegt Van Marrewijk. 

Wil iedereen dit eigenlijk niet? Is dit praktijkgericht onderwijs uiteindelijk niet goed voor álle leerlingen van de school? ,,Natuurlijk", zegt directeur Marly de Jong. ,,Maar je moet ergens beginnen. Wat de Topklas doet, gaan we in het klein ook in de rest van de school integreren. Groep 1 tot en met 8 krijgt iedere vrijdag techniekonderwijs en daarbij gebruiken we de ervaringen uit de Topklas.” 

bron: brabants dagblad
https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/talent-krijgt-kans-bij-veghelse-school-deze-lessen-zijn-echt-gaaf~afa4b3d4/

 

uilenbrink4

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren