Erwin Vos
Groen-Blauwe handdruk Brinck en Petteflet

Groen-blauwe handdruk voor basisscholen Brinck en Petteflet

2 november 2018 Het nieuwe schoolgebouw van basisscholen de Brinck en de Petteflet (voorheen Jan Bluyssen) in Uden ontvangt de groen-blauwe handdruk van waterschap Aa en Maas. Deze krijgen ze voor de duurzame herbouw van de school.

BrinckPetteflet

Bestuurder Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas: “Als waterschap worden wij altijd blij van klimaatneutrale gebouwen. Als dat dan ook nog op een school is, waar de nieuwe generatie met de toekomst leert omgaan, heeft dat een extra dimensie. Deze handdruk is dan ook dubbel en dwars verdiend.”

Van riool tot dak
Bij de herbouw is het regenwater dat op het gebouw valt afgekoppeld van het riool. Een groot gedeelte van het water wordt zelfs hergebruikt, onder andere voor het doorspoelen van de toiletten. Het overige water stroomt in de bodem. Ook heeft het gebouw een sedumdak, oftewel een groen dak. Dat dak houdt regenwater vast en het groen op het dak zorgt voor meer variatie in dieren en planten in de omgeving. Voor het verwarmen van de school gebruiken ze ijs. Dit is een soort omgekeerd koelkastprincipe. De warmte die vrijkomt bij het koelen van het ijs wordt gebruikt om het schoolgebouw te verwarmen. Al deze elementen bij elkaar, maakt het het meest duurzame basisschoolgebouw van Nederland.

‘Groen-blauwe handdruk’
De Groen-blauwe handdruk is de aanmoedigingsprijs van waterschap Aa en Maas voor projecten en initiatieven van inwoners, (agrarische) bedrijven of samenwerkingsverbanden op het gebied van duurzaamheid. De regionale commissies van het waterschap reiken deze prijs uit aan initiatieven die bijdragen aan het verbinden van thema’s als klimaat, water, duurzaamheid, natuur en beleving met de samenleving.

Gepubliceerd in 'Nieuws'

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren